• Matchens lirare TJ - Foto: Frank Lee - Frankleestudio

Uppsala utjämnade kvartsfinalserien mot Dolphins

Det blev hemmavinst i Fyrishov på fredagskvällen. Uppsala vann med 90-81 och hade väldigt länge ett stabilt grepp över matchen. I och med detta står det nu 1-1 i kvartsfinalserien och istället för att riskera utslagning på söndag är nu dramat helt öppet. ”Vi behövde det här. Vi ville verkligen inte hamna i 2-0 underläge så vi kom ut och spelade hårt med väldigt bra energi ikväll”, sade Dwight Burke efter matchen.

 

Det var en spännande match som utspelades i Fyrishov på fredagskvällen. Norrköping började matchen bäst, men efter att Dominique Morrison fått foulproblem och behövt byta ut tidigt så var det Uppsala som tog initiativet. Med ett bra skytte av Johan Jeansson så tog hemmalaget en liten ledning i en betydligt mer poängrik inledning än i tisdags. 28-24 stod det efter första perioden.

 

Att det var en måstematch och en kvartsfinal gick inte att missa. Stämningen på läktaren och på planen var väldigt het och ju längre matchen led så blev den bara mer intensiv. I den andra perioden tog Gustav Sundström en teknisk foul vilket till slut resulterade i en niopoängsledning som Uppsala sedan kunde hålla ända in till halvtidsvilan.

 

 

Uppsala behöll ledningen matchen ut

Efter halvtidsvilan så kom Dolphins ut väldigt starkt och gick direkt upp till 56-53. Dock så lyckas hemmalaget samla trupperna och få upp farten igen. Med en väldigt mentalt viktig trea av Mannos Nakos i slutsekunderna av den tredje perioden så etablerade Uppsala en elvapoängsledning som kändes trygg inför den sista.

 

-       Vi spelade väldigt bra försvar i den andra halvleken. Trots det så var det som att så fort vi kände att vi hade greppet så sänkte de en trepoängare, så vi kunde aldrig riktigt slappna av, sade coach Kelly Grant efter matchen.

 

 

Dock så gjorde ändå Norrköping ett värdigt sista försök att komma tillbaka i matchen. De kämpade och slet och var på väg att få häng på Uppsala, men just när de var nära så foulade gästernas stjärna Toni Prostran ut sig genom en teknisk och gav hemmalaget vinsten. För efter de poängen så var det inga problem för Uppsala att hålla ifrån och de vann ganska säkert med 90-81. Därmed är kvartsfinalserien utjämnad till 1-1 i matcher.

 

-       Uppsala var bättre än oss idag. Vi gjorde för korta sekvenser, var alldeles för ihåliga i första halvlek och lade alldeles för mycket energi på domarna i andra, sade Dolphins coach Lars Johansson efter matchen.  

 

 

Tuff match väntar på söndag

Det kommer att bli en tuff match på bortaplan för Uppsala Basket på söndag mot ett väldigt hemmastarkt Dolphins. Båda lagen gynnas stort av att vara på hemmaplan så det kommer krävas lite extra av Uppsala för att ta hem vinsten nere i Norrköping. Om laget visar den attityd och kämpaglöden som de visade ikväll har de dock väldigt stora möjligheter att lyckas.

 

 

Text: Emil Olsenmyr, Uppsala Basket

Foto: Frank Lee - Frankleestudio

 

Statistik

Totalt Uppsala Basket: 90 p

Totalt Norrköping Dolphins: 81 p

Publik: 1195 personer

 

Poäng Uppsala Basket:

Thomas Jackson: 23p, Anton Gaddefors: 16p, Johan Jeansson: 14p, Dwight Burke: 13p, Mannos Nakos: 8p, Brice Massamba: 6p, Axel Nordström: 6p, Oluoma Nnamaka: 4p.

 

Poäng Norrköping Dolphins:

Mikael Lindquist: 16p, Toni Prostran: 15p, Joakim Kjellbom: 13p, Magisto Arop: 12p, Dominique Morrison: 9p, Pawel Mroz: 8p, Tomas Gaidamavicius: 6p, Gustav Sundström: 2p.

 

Mer statistik på Basketliganherr.se

 

Kvartsfinal 3 av 5:

Söndag 22 mars, kl.16.04, Norrköping Dolphins vs. Uppsala Basket. Spelas i Norrköping.