Axel Nordström dominerade på nytt - semifinalbiljetten säkrad

Axel Nordström stod för 29 poäng, 9 returer och 3 assist - när Uppsala besegrade Borås, 79-97 och därmed säkrade semifinalbiljetten.

Uppsala Basket kom till fredagens bortamatch, tillika kvartsfinal i Boråshallen med 2-1 i matcher. En seger och Uppsala skulle säkra en semifinalbiljett mot guldfavoriten BC Luleå. Så blev fallet. Axel Nordström och den 216 centimeter långe, Carl Engström bjöd på fantastiskt skytte och stod tillsammans för 52 poäng. 29 respektive 23 poäng. Bröderna Person sprang och slet som aldrig förr och lyckades hålla Boråslagets superstjärna, Jakob Sigurdarson på 9 poäng. Det var helt enkelt en fantastisk laginsats som lade grunden - de spelade verkligen för varandra. Oluoma Nnamakas straffkast fram till 79-97 fastställde slutresultatet och därmed var semifinalplatsen säkrad. 

Matchen ska summeras - så här följer en sådan.

Inledning på den första perioden var precis som den föregående i matchen - lite smått trevande. Borås Trayvonn Wright kunde lägga i matchens två första poäng. Kort därefter presenterade sig kvällens gigant, Axel Nordström med sina och lagets två första poäng. Under de kommande minuterna så turades de båda lagen om att ''score:a'', innan Uppsala tillslut kunde göra ett miniryck. Den tidigare nämnde Carl Engström lade i 11-14 och kort därefter var det Jonathan Persons tur. Hans lay-up fram till 11-16 gav Uppsala det där lilla rycket, som laget behövde. 11-16 blev snabbt 14-22 efter att Engström, ännu en gång, attackerat korgen. Borås Trayvonn Wright och Jakob Sigurdarson stod för två poäng vardera och kunde för stunden, krympa underläget. Den avslutande minuten blev helt och hållet Uppsalas. Alexander Lindqvist stod för en ''two-and-one'' och med bara sekunder kvar på den tio minuter långa perioden så lyckades Andreas Person lägga i 18-27. 

Den andra akten blev en lustig och svängig historia. Ett par minuter in i perioden så fixade Jonathan Person fram lagets, hitintills största ledning. 23-35 var ställningen, men då vaknade hemmalaget till. Jerome Seagers, Shaquille Hines och Christian Maråker fixade fram en 7-0 run och vips, så skiljde det bara fem poäng. Uppsalas ledning pendlade sedan mellan fem och tio poängs försprång. Med cirka minuten kvar av perioden så kom en av kvällens stora höjdpunkter. Alexander Lindqvist tog sig förbi Borås Emil Lundstedt, tryckte i en dunk, blev foulad och satte straffkastet. Vi kan kalla det en ''dunk-and-one''. Andreas Person kunde sedan, precis som i den inledande akten, avsluta perioden med två poäng. 40-47 med 20 minuter kvar att spela.

Den tredje perioden blev precis som den andra - en svängig historia. Carl Engström kunde inleda poänggörandet och lägga i 40-49, men kort därefter kunde Shaquille Hines replikera med en trea. Det kändes faktiskt lite som om att Borås var på väg att vakna till och göra match av det hela, men då klev Andreas Person fram igen. Mitt i hemmalagets momentum så klev han fram och drog i en lång trea fram till 45-55. Innan den tredje perioden var att summeras så hade Axel Nordström hunnit dra i en trea och Andreas Person, hade precis som i de två tidigare perioderna, avslutat poänggörandet. 63-73 inför de tio avslutande minuterna. Kunde Borås resa sig?

Hemmalaget hade stora foul-problem och hade med tanke på foul-läget, svårt att spela på gränsen. Cirka sex minuter in i perioden så kunde Uppsala till slut göra ett matchavgörande ryck. Den tidigare nämnde Axel Nordström attackerade korgen och stod för en ''two-and-one'', tre enormt viktiga poäng som gav 72-86. Borås försökte och försökte, men hade svårt att sätta bollen i korgen. Jakob Sigurdarson drog på sig en teknisk foul och visade hemmalagets frustration. Bara sekunder senare så var matchen avgjord. Med bara minuter kvar så snodde Jonathan Person åt sig bollen och dunkade i 74-89. Matchen var förstås avgjord och hemmalaget kändes uppgivet. Axel Nordström, Andreas Person och Oluoma Nnamaka kunde sedan fastställa slutresultatet till 79-97. 

Uppsala hade därmed besegrat Borås, i Borås för första gången den här säsongen. 3-1 i matcher och semifinalbiljetten var säkrad. 

Stort tack till Borås Basket för en fantastisk matchserie och säsong! 

Semifinalmotståndarna heter BC Luleå och matchserien drar igång den 13/4 - i Luleå. Semifinalspelets första hemmamatch blir den 18/4.

Poänggörare, Uppsala Basket: Axel Nordström 29, Carl Engström 23, Andreas Person 18, Jonathan Person 14, Alexander Lindqvist 8, Lukas Friberg 4, Oluoma Nnamaka 1.

Publik, Boråshallen: 1019

Foto: August Järpemo Photography - https://augustjarpemo.se/