Ryggen mot väggen för Uppsala i Luleå

Uppsala Basket kommer till torsdagskvällens semifinalmatch i Luleå med 0-2 i semifinalserien och är nu i ett prekärt läge. Seger är i princip ett måste för att uppförsbacken inte ska bli brantare än vad den redan är.

Tisdagskvällens hemmamatch, tillika semifinal 2 blev inte riktigt vad Uppsala hade hoppats på. Efter en pigg inledning från hemmalaget och framför allt Jonathan Person och Axel Nordström, så tog Luleålaget över desto mer för varje minut som passerade. BC Luleå’s Brandon Rozzell, Tom Lidén och Yannick Anzuluni dikterade matchen och det var aldrig något riktigt snack om saken. Den sistnämnde i trion, Yannick Anzuluni var smått makalös och stod för 29 poäng. Han var överallt och kan mycket väl ha varit ’’tungan på vågen’’. 

0-2 i matcher innebär att torsdagskvällens bortamatch blir livsviktig. Uppsala behöver nu sno åt sig två bortamatcher och dessutom vinna de resterande hemmamatcherna -  vilket inte är någon enkel uppgift. Luleålaget är Basketligans absolut bästa hemmalag och har gått segrande ur samtliga hemmamatcher. 19-0 på hemmaplan. Otroligt imponerande, men Uppsalas föregående insats uppe i Luleå lovar mer. Den matchen var definitivt ingen höjdare från något av lagen, men faktum är att Uppsala under den största delen av matchen var i ledning. Det var först i slutskedet av den tredje perioden som BC Luleå koppla ett grepp -  mycket genom att de fick igång Brandon Rozzell. 

Efter den föregående förlusten i IFU Arena så pratade jag med en besviken Axel Nordström som tyckte att laget kunde ha krigat mer och framför allt ha spelat ett bättre 1-1 försvar. 

- ’’Vi har otroligt svårt att stoppa dem i en-mot-en-situationer och de får gå förbi oss, något som ger dem väldigt mycket enkla poäng. Vi måste framför allt få stopp på dem i vårt en-mot-en-försvar, de kan helt enkelt inte ha så mycket enkla lay-ups som de har, säger Axel Nordström till hemsidan. 

Från UNT: 

- ’’Nyckeln blir först och främst att kontrollera vår defensiva returtagning. Offensivt kändes det som att det studsade emot senast. Men 77 poäng ska räcka till seger i ett slutspel, så är det'', säger Alexander Lindqvist till Uppsala Nya Tidning. 

Mer om matchen: 

UNT: http://unt.se/sport/flygresa-ska-hjalpa-uppsala-4622799.aspx

Basketsverige: http://www.basketsverige.se/2017/04/20/infor-semifinal-3-lulea-uppsala/

Matchen ser vi tillsammans på O’learys Uppsala eller på följande länk: https://basketsverige.tv/Home/Watch/Karusell/8176

Foto: August Järpemo Photography - https://augustjarpemo.se/