Lagmoral och stark vändning bakom säsongens andra seger

Uppsala Basket vände ett 15-poängsunderläge och visade prov på enorm lagmoral när man under tisdagskvällen besegrade Wetterbygden Stars i Huskvarna Sporthall.

Tisdagskvällens bortamatch i Huskvarna Sporthall mot tabellsjuan Wetterbygden Stars var på förhand en tuff sådan och det dröjde inte länge innan just den känslan, även på planen, infann sig.

Hemmalaget inledde inspirerat, samtidigt som Uppsala kanske var smått tagna av den lite drygt fyra timmar långa resan söderut. Huskvarnalaget ledda av kanske framförallt Waly Niang gick till periodvila i ledning, 28-20 och faktum är att hemmalagets ledning kanske kunde ha varit numret större än så. 

Om den inledande perioden var jobbig så var de inledande minuterna av den andra än värre. En 7-0 ''run'' senare var hemmalagets ledning uppe i femton poäng, 35-20, men icke vek bortalaget ned sig, utan snarare tvärtom. Två raka treor från Dante Williams händer och en tuff lay-up från Odin Lindell senare så var det helt plötsligt 42-36 och match igen. Inte blev det sämre när Nathan Dawit kort därpå drog i en trea fram till 42-39. Ett resultat som stod sig fram till halvtidspaus. 

Den tredje periodens inledande minuter blev på många sätt likt den andra. Hemmalaget kunde på nytt, tack vare Mantas Griskenas och Kyle Rowley gå ifrån till 49-41 och där och då var goda råd, minst sagt dyra. Då klev framför allt Nathan Dawit in i bilden. Nio raka poäng, varav två treor senare så var Uppsala på nytt tillbaka i matchen, 58-54 och bortalaget vägrade helt enkelt att ge sig. Nathan Dawit avslutade samma period genom att via en lay-up, lägga i 61-60 och med tio minuter kvar att spela så var matchen på nytt, helt öppen. 

Om inledningen på de tre tidigare perioderna hade varit jobbig så var den fjärde, minst sagt det motsatta. Brian Bridgeforth dunkade, Nemanja Jovanovic satte en tuff lay-up och en ny trea från Nathan Dawit senare så var Uppsala efter dryga 90 sekunder i en sjupoängs-ledning, 61-68 och inte blev det sämre när han dessutom kort därpå drog i en ny trea fram till 61-71. En ledning som på intet sätt var säker, men inte heller blev riktigt hotad. Hemmalagets fjärdeperiod var kanske inte den bästa de gjort, men man kan definitivt inte förringa bortalagets insats. När det väl gällde klev man fram och stod för säsongens bästa period - såväl offensivt, som defensivt. Slutresultatet skrevs till slut till 78-85 och därmed var vändningen fullbordad. Så även säsongens andra seger som definitivt ger laget blodad tand till fredagens hemmamatch, som också är säsongens sista. 

Poänggörare, Uppsala: Nathan Dawit 25, Brian Bridgeforth 21, Dante Williams 21, Axel Nordström 7, Nemanja Jovanovic 5, Odin Lindell 2, Oskar Granat 2, John Imbia 2, William Eriksson-Hansson 2.

Nu vänder laget hem till Uppsala och laddar om inför fredagens hemmamatch mot Umeå BSKT, som också är säsongens sista. Fri entré och en fantastisk publikfest är att vänta!

Foto: Daniel Carlstedt

HARD - SMART - TOGETHER!