EFTER VISBY

2022.11.20

När domarna minuterna över åtta blåste av matchen på ön i fredags mellan Visby Ladies och Uppsala Basket, så var vi på vinnarspåret igen. Ungefär samtidigt läste Kristian Luuk den första frågan i säsongens ”På Spåret”, vilket gjorde att vi som gillar frågesport inte missade någon av kvällens höjdpunkter. Det som nu kallas för quiz lanserades för övrigt som allmänsbildningstävlingar av Uppsalaprofilen Gösta Knutsson, ”Pelle Svanslös pappa”, för över åttio år sedan.

På Gotland tog vi tidigt ledningen och släppte sedan aldrig in hemmalaget i matchen. Gediget eller som coach Bo Erikson uttryckte det:

  • ”Stabilt med förbättringspotential.”

En eloge ändå till hemmalaget som aldrig gav tappt utan kämpade på matchen igenom. Amerikanskorna i laget är lite för ensamma och allt spel går genom dem. När dessutom den tredje amerikanskan i truppen Hannah Henderson drog korsbandet på en träning för en månad sedan, grinade oturen det stolta ö-laget i ansiktet. Visby söker naturligtvis en ersättare, men innan dess kan det bli en svår resa i grundserien. Det utsatta läge som Visby befinner sig i fick också till följd att det senaste tillskottet i truppen Tilda Lundgren, Tiffany Brown och Sandra Hanssons tidigare lagkompis i A3 Basket Umeå, fick kliva in i laget i princip direkt från flyget till ön utan att ens ha gjort några träningar med laget.

Det är inte helt enkelt att hitta enskildheter som avgjorde matchen. Vi avlossade några fler skott från golvet (65-57), där den stora skillnaden var att hälften av våra skott (33) kom från trepoängslandet och med bra resultat dessutom, 36%. Vi var dessutom bättre på att utnyttja motståndarnas schabbel med bollen, stegfel mm. Vi gjorde 25 poäng på 19 turnovers av hemmalaget, medan Visby endast fick ihop 10 poäng på våra fullt godkända 14 turnovers.

Återigen en laginsats, där hela bänken fick ordentligt med tid på golvet. Laginsatsen vidimeras också av att vi nu bara har Luleå Basket och Södertälje BBK före oss i assistligan. Högst effektivitetspoäng skrapade Tiffany Brown ihop (27) efter 16 poäng, 7 assists, 5 steals och 5 returer. Tvåsiffriga var också Savannah Plentovich (poängbäst i Uppsala), Johanna Prytz och naturligtvis Sandra Hansson samt Crystel Bittar, som gjorde säsongens bästa insats i vårt matchlinne.

Matchen slutade 59-79 efter periodsiffrorna 15-25, 15-14, 14-17 och 15-23.

Poänggörare Uppsala Basket: Savannah Plentovich 19, Tiffany Brown 16, Johanna Prytz 13, Sandra Hansson 12, Crystel Bittar 11, Oceana Hamilton 5 och Alma Larsson 3.

Poänggörare Visby Ladies: Parker Esary 28, N’dea Flye 20, Ester Olsson 7 samt Helin Agnig och Julia Nygård 2 var.

Nu stängs SBL en tid för att öppna landslagsfönstret. För vår del två veckor, där vi får tid att slipa på de förbättringspotentialer, som coach Bosse antydde i sin kommentar, så att vi kan komma ordentligt rustade till säsongens kanske svåraste match i Usif Arena mot storlaget Luleå Basket den 3:e december. Luleå är lika stjärnspäckat som Södertälje, även om lystern inte är lika framträdande. Fyra spelare är uttagna till EM-kvaltruppen, som möter Israel i Fyrishov den 24:e november. Vi vet i skrivande stund inte statusen på Allis Nyströms skada, men oavsett blir det till att kämpa mot övermakten. Det är dock inte omöjligt att vara kvar på vinnarspåret. Se bara vad Mark rådde med i ligapremiären. Våra insatser i förlustmatcherna hos Östersund och mot Södertälje är heller inte avskräckande. Med en annan inledning av de matcherna hade fyrapoängsförlusterna lika gärna kunnat skrivas in i segerkolumnen.

Foto: Oscar Larsson/PEBO-Foto

Kategorier: Damer / Uncategorized