Gastkramande seger för damerna (uppdaterad)

2021.10.09

Vi har nu återskapat statistiken, som du hittar här.

Det blev en glädjens dag för alla basketvänner i Uppsala idag. Först en så där olidligt spännande match i Svenska Basketligan, där våra damer tog hem säsongens första seger. Sedan kunde herrlaget i Superettan följa det goda exemplet och vinna på ett komfortabelt sätt. För motståndet stod Wetterbygden Sparks respektive Stars. Lite smolk i glädjebägaren är att statistiken inte höll jämna steg med spänningen i hallen, eller om det var för att det var så hög stämning i hallen som tekniken strulade. Rapporten från damernas match får därför bli vår subjektiva uppfattning från läktaren och vi får lämna förbehåll för att vi kan ha missat några detaljer.

Matchen slutade i alla fall 60-53 efter periodsiffrorna 22-13, 14-20, 11-12 och 13-8. Som synes målsnålt i andra halvlek, där nerverna låg utanpå inte bara bland oss i publiken utan också bland spelare och ledare på plan. Coach Mady Mahdy var i ett lyckorus efter matchen och gladdes alldeles speciellt åt laginsatsen.

  • ”Vår motivation och vilja var större än hos motståndarna. Det fällde avgörandet. Vi spelade för varandra med ett starkt bra försvar och ett anfallsspel där vi öppnade upp och skapade lägen för varandra, sammanfattade coach Mady insatsen efter matchen”

Hur vi än försökte få honom att framhålla enskilda spelare återkom Mady till laginsatsen. Vi kan dock inte undvika att nämna Ellinor Holmberg, som ställt in bössan på skarpt läge idag och fick ihop 19 poäng, varav 4 av 6 treor. För detta belönades Ellinor med priset som matchens lirare tillsammans med Wetterbygdens Ashley Harris, som hon är licensierad som (eller Arlen som hon skrevs in i protokollet), som gjorde en dubbel-dubbel med 15 poäng och 10 returer. Vi måste också uppmärksamma Sabrina Haines som fick ihop en dubbel-dubbel med 10 poäng och 13 returer. Anders Wallin från Wallin Advokatbyrå utsåg och delade ut priserna till matchens lirare.

Matchen startade i ett rasande tempo och var helt jämn (13-13) när tre minuter återstod av första perioden. Då kunde vi med ett 9-0 run, om än inte sätta oss i förarsätet så ändå ta ledningen i matchen. En ledning vi aldrig släppte även om motståndarna var så nära bara minus 2 poäng när matchen skulle avgöras i sista perioden. När det återstod fyra sekunder av matchen och vi hade en ledning med 7 poäng (58-51) tog Mady en taktisk time-out, inte för att ge förändra spelet utan för att pusta ut lite och framför allt få bollen på offensiv planhalva, vilket skulle göra att det skulle bli en längre väg fram om Wetterbygden kunde sno åt sig bollen. Nu blev resultatet en direkt foul av Sparks och eftersom man satt i lagfoul redan tidigt i perioden kunde Amanda Tivenius säkert omsätta straffarna i ytterligare två poäng. Wetterbygden kunde hyfsa till siffrorna till minus sju poäng med en buzzerbeater. Något som för övrigt kännetecknade avslutningarna på både 1Q och 2Q.

Poänggörare Uppsala Basket: Ellinor Holmberg 19, Sabrina Haines 10, Amanda Tivenius 9, Nathalie Lindén 8, Mikaela Ekdahl, Quy Nguyen och Johanna Prytz 4 var samt Crystel Bittar 2.

Poänggörare Wetterbygden Sparks: Ashley Harris 15, Ebba Sjökvist 12, Tilda Sjökvist och Erica Iderstål 8 var, Emma Johansson och Tyra Whitehead 4 var samt Taylor Brown 2.

Tack till en entusiastisk och stöttande publik, till lagen som bjöd på basketunderhållning, till matchvärden och till alla er som stöttade Bröstcancerföreningen i Uppsala län samt naturligtvis alla ni andra som bidrog till en rolig lördag. Basket är kul som vi brukar framhärda.

FOTO: Peter Bohlin/PEBO Foto (lagbild efter den första säsongssegern)

Kategorier: Damer / Uncategorized
Lag: Damer