Knallebygden igen

2023.03.11

Efter lördagens matcher återstår ett möte i näst sista omgången av grundserien, mellan Mark Basket och Uppsala Basket, som spelas på söndag 12:e mars in Kinnahallen med uppkast kl. 16:00. Vi är fullt inställda på att ta revansch för herrarnas besök i fredags i ”Knallebygden”.

Slutspelslagen i SBL Dam är klara sedan tidigare. Klart är också att Luleå blir segrare av grundserien och att Södertälje BBK kommer tvåa. Norrköping är det enda lag som spelat färdigt och ser ut att ha tredjeplatsen. Förutsättningarna för det är att Östersund Basket förlorar den sista matchen hemma mot Mark Basket eller att både Uppsala och Östersund vinner de återstående matcherna. Förlorar Uppsala en av matcherna samtidigt som Östersund vinner så övertar Östersund tredjeplatsen. Raketforskning kallade Jämtlands klubbchef Pecka Johansson möjligheterna att i förväg förutsäga utgången av grundserien, när han kommenterade matchen Östersund vs IK Eos.

Låt oss ändå göra ett försök att åtminstone titta på våra möjligheter. Det ser svårt ut att återta den fjärdeplats vi hade innan näst sista omgången och som innebär en extra hemmamatch i kvartsfinalen (om det behövs). För det krävs att vi vinner de två återstående matcherna, samtidigt som Östersund förlorar hemma mot Mark. Vi kan inte bli sämre än sjua i tabellen även om IK Eos mot förmodan skulle vinna sin sista match hos Luleå.

Det troliga och med intill sannolikhet gränsande visshet är vi blir femma-sexa i årets grundserie, vilket förmodligen innebär att vi börjar kvartsfinalserien med en bortamatch mot Norrköping eller Östersund. Kan eller får vi välja tar vi hellre den kortare resan till Norrköping. Ingen av de förmodade motståndarna i kvartsfinalen avskräcker.

Först ska vi alltså klara av Mark i Kinnahallen. En hall som det är erkänt svårt för bortalaget att vinna i. Mark har erövrat fem av sina hittills åtta segrar i hemmaborgen. Bland dem skalperna Luleå och Norrköping. Det förväntas bli en folkfest i Kinnabygden på söndag, då hemmalagets sponsorer bjuder på fritt inträde i sin sista hemmamatch den här säsongen i grundserien. Alltså en bra grogrund för hög motivation hos Mark, som dessutom måste vinna antingen mot oss eller borta hos Östersund för att undvika Luleå som kvartsfinalmotståndare. Mark har en i ligasammanhang klart gångbar förstafemma, även om bredden i truppen inte är så stark. Nu skadade den viktiga guarden Brooklyn Panell ett knä i den senaste matchen hos Luleå. Rapporten i veckan från Mark är att det var ett uttänjt ledband och förhoppningen är att hon ska vara redo till matchen på söndag.

Även vi är motiverade inför söndagens bortamöte. Vi kommer från två riktigt ”råg-i-ryggen-stärkande” vinster. Vi har kommit ner på jorden igen och har allra största respekt för motståndet. Vi kommer som vanligt att spela vårt spel och räknar med att kunna ta tag i tempot, komma ut med bra försvar och snabba uppspel för att skapa vidöppna lägen för i hemmalagets försvar.

GO UPPSALA!

Foto: Peter Bohlin/PEBO-Foto

Kategorier: Damer / Uncategorized