RESAN TILL ÖN

2022.11.17

Det har bara blivit så att vi normalt åker till Gotland för match i Svenska Basketligan hos Visby Ladies i månaderna före jul. Så också i år. Uppkast fredag 18:e november kl. 18:30. Vi som har varit med ett tag minns resan 9:e november 2016, då vi drabbades av det årets första snöoväder som ställde till med kaos i Stockholms-trafiken. Inte bara årets första utan också det värsta, som drabbat Stockholms-området på 111 år. I de stillastående köerna in till huvudstaden var vi tvungna vända och försöka få flygbiljetter i stället. Vi kom fram i tid till matcharenan. Däremot blev domarnas och kommissariens planerade flyg inställt. De lyckades boka om till ett senare flyg och uppkast kunde ske två och en halv timme försenat. Matchen kunde inte blåsas av förrän timmen före midnatt. Då var då och nu ser väderutsikterna betydligt bättre ut. Det är dessutom två helt skilda lag som möts i morgon. Av de spelare som då deltog i matchen finns bara vår Mikaela Ekdahl med i morgon.

Normalt brukar Visby Ladies förnya spelartruppen från år till år och ha hela importkvoten fylld, men förra säsongen kunde laget förlänga kontrakten med åtta spelare. Bland andra Jessica Kelliher (nu i Östersund), som var poängbäst och utsågs till Årets Center. Till den här säsongen har Visby Ladies gjort ett omtag när många trotjänare lämnat. Faktum är att det bara är 20-åriga guarden Helin Agnig och egna produkten Agnes Widén, som är kvar från förra säsongen. Agnig tog klivet från AIK i damettan till SBL i fjol. Widén, född sent 2006 har haft en utbildningsplats, men även fått erfarenhet från inhopp i ligaspelet. Den här säsongen har hon också skrivit in sig i målprotokollet då hon gjorde sina första ligapoäng hos Högsbo. Coachstaben däremot är intakt från förra säsongen och har förstärkts med Christina Widén.

Omtaget till den här säsongen förklarar klubben i ett pressmeddelande tidigare i höstas med:

”Klubben har valt att inte värva ett helt nytt lag utan kommer att samordna träningar med ungdomslaget under två gånger i veckan samt de som vill träna än mera kommer vara med på ytterligare 1-2 träningar i veckan med elitlaget. Det kommer vara övergångsfas som förhoppningsvis i framtiden kommer att mynna ut i än flera gotländska talanger i elitlaget och större morot för ungdomsspelarna att vilja satsa på eliten. Ungdomarna kommer även vara med på matcherna i den mån det inte krockar med sina egna matcher, då de matcherna går i första hand.”

Till den här säsongen finns nu tre amerikanskor i truppen – guarden N’dea Flye, forwarden Hannah Henderson och centern Parker Esary, som alla gick ut college i våras. Nygammal i truppen är finska försvarsspelaren Isabella Kaukopaasi, som har fem säsonger i Korisliiga i bagaget. Hon är permanent bosatt på ön sedan hon värvades till säsongen 2019-20. Hon ”rehabade” en armbågsfraktur och var samtidigt mammaledig förra säsongen. Ny i laget är också forwarden Ester Olsson, som kommer från Djurgården Basket samt guarden Julia Nygård, som är tillbaka i Sverige efter fem år på college och senast spel i italienska tredjeligan och nu gör premiär i Svenska Basketligan. Truppen har kompletterats med fem ungdomsspelare. För säkerhets skull har också Marie Söderberg licensierats. Hon spelade sin senaste ligamatch och satte sina senaste ligapoäng 28:e februari 2020, bara några veckor innan 55 årsdagen.

Tabellen efter de sex inledande matcherna av grundserien får nog anses vara en allt annat än rolig läsning för ö-laget. Idel förluster. Den genomsnittliga poängskillnaden är 56-83. Dessutom förlust i Svenska Cupen omgång 2 med 65-57 i Uppsala, där vi kom till spel utan Sandra Hansson (hjärntrappa) och Tiffany Brown (ännu inte spelklar). Att ha i åtanke är då att Sandra och Tiffany tillsammans snittar över 39 poäng per match i SBL den här säsongen.

När vi pratade med coach Azuka Nnamaka om morgondagens drabbning efter Södertälje-matchen så sa hon inte direkt ut att bollen är rund. Men coach Azukas andemening var, att trots tabelläget och tidigare resulat, så tar vi matchen på fullaste allvar och kommer inte att underskatta motståndet. Basket är en sport där oväntade saker kan hända.

Enligt coach Hernádez uttalande till SBL dam i samband med säsongsstarten, så är lagets största styrka:

”Mångsidigheten hos flera av våra spelare på planen och utanför. Vi har verkligen en grupp med ödmjuka spelare som är hungriga för att lära sig, utvecklas och tävla. Vi skall fortsätta bygga en starkare och ännu mer sammanhållen klubb för att förlänga framgångarna och för att kunna stå ännu bättre rustade i framtiden.” 

Om du inte är på plats i ICA Maxi Arena ser du matchen som vanligt via SBLdamplay.se.

Foto: Oscar Larsson/PEBO-Foto

Kategorier: Damer / Uncategorized