ROSA DUBBELMÖTE

2021.10.08

Då är det dax för årets rosa match på lördag när Wetterbygden invaderar Uppsala för att möta våra stolta representationslag. Det blir alltså inte bara en match utan ett dubbelmöten med våra konkurrenter från Vätterns södra strand. Först ut är matchen i Svenska Basketligan (SBL) med uppkast kl. 14:00 följt av mötet i Superettan. En riktig basketfest, där du förhoppningsvis får uppleva två jämna spännande matcher till priset av en. Samtidigt är du med och bidrar till Bröstcancerföreningen i Uppsala län i deras arbete för att stötta forskningen och drabbade medlemmar. Finns det något bättre sätt att tillbringa en gråmulen hösteftermiddag? Välkommen!

Damlaget har inte inlett den här säsongens grundserie som vi hoppats, förväntat oss eller som försäsongen antytt. Nu är bara två omgångar avverkade och det återstår 24 omgångar innan vi får facit om vi lyckats med årets lagbygge och gameplan. Oavsett hur det ser ut i mars nästa år så har samtliga inblandade betonat vilken härlig sammanhållning vi har i truppen och hur alla spelar för laget. Nu ska vi bara få ihop det så att vi också på papperet tar plats bland de ”stora elefanterna”, dit krönikören Tapio Joulamo räknar oss eller bland de etablerade lagen, där Umeå-skribenten Peter Hegethorn tycker vi hör hemma.

I helgen som gick fick vi några svar på obesvarade frågor angående lagen i säsongens SBL. Visby visade i vår hemmaborg ha kapacitet, som man inte visade i premiären på ön mot Luleå Basket. Luleå, som i sin hemmapremiär också körde över Högsbo Lions är redan nu en stark kandidat till SM-guldet. Vidare från den senaste omgången kan vi konstatera att nykomlingarna tar för sig och gör det riktigt bra. Östersund Baskets seger mot oss var ingen tillfällighet, utan laget visade borta hos Södertälje BBK, att laget håller hög svensk klass. Jämtskorna ledde ett tag med 26 poäng efter ett snabbt, konsekvent spel, där rookiespökena fick laget att skälva sista perioden. 22-2 till hemmalaget i sista och bara -3 poäng innan Östersund kunde lägga locket på. Omgångens största skräll får väl ändå Mark Baskets hemmaseger mot A3 Basket Umeå anses vara. A3 som väntas gå hela vägen till finalspel är idag långt ifrån den form, som krävs för att stå på plan i ett finalavgörande.

Wetterbygden Sparks var i år tidigt ute med säsongens lag. Redan i maj hade laget en trupp på 12 spelare ledda av coach Krumesh Patel. Först ut av nya spelare var Ashley Harris (f.d. Arlen). I laget finns också amerikanskorna Tyra Whitehead, som beskrivs som ett stort kraftpaket, som i våras kallades till Washington Mystics försäsongscamp och meriterade comboguarden Taylor Brown samt från förra säsongen landslagsöverraskningen Emma Johansson och ”vår” förra lagkamrat Erica Iderstål, som inte fick ihop logistiken förra säsongen, men är nu tillbaka i laget och på vilket sätt, 25 poäng i premiären mot Helsingborg BBK. Sist in i truppen blev Ashley Taia som anslöt först nu i veckan efter att ha deltagit med Tall Ferns (det Nya Zeeländska landslaget) i Asia Cup.

Sparks var flitigt i elden under försäsongen i september. Vinst borta hos Alvik Basket, förlust och seger mot Södertälje samt obesegrad vinnare av den egna försäsongscupen, där Borås Basket, Högsbo Lions och danska BMS Herlev deltog. Laget inledde sedan säsongen med en inte oväntad seger hos Helsingborg BBK för att i senaste omgången besegras av IK Eos i Huskvarna Sporthall. Lagets spelidé enligt coach Patel är:

  • ”mycket snabba uppspel, där spelarna ges frihet att ta besluten själva i de situationer som uppstår via systemet. Defensivt handlar det om att sätta motståndarna i situationer de inte vill vara i.”

Vi har naturligtvis tittat på video och scoutat Wetterbygden så gått det gått, men i vanlig ordning är inriktningen att bygga gameplan på vårt eget spel. Coach Mady Mahdy sammanfattade kortfattat veckan, när vi tidigare pratade med honom:

  • ”vi har analyserat vad som vi gjort mindre bra i de första matcherna, tränat på och ser fram emot att visa vår hemmapublik att vi vill och att vi kan.”

Ser vi avslutningsvis tillbaka på förra säsongen så vann vi båda matcherna mot Sparks, där mötet i vår hemmaborg för snart åtta månader sedan var en verklig måstematch om en slutspelsplats. Värdematcher gillar vi. Det var jämnt och spännande ända in i kaklet, men till slut var vi kyligare, mest fokuserade på uppgiften och ville mest. Vi ser gärna en återupprepning av den basketupplevelsen.

Kan du inte ta dig till hallen kan du som vanligt se matchen på SolidSport-kanal, som du hittar här. Förbundet har bytt administrativa verktyg, men ännu inte fått ihop synkningen mellan det nya systemet och de system som samlar in information (enligt generalsekreteraren Fredrik Joulamo i mejl till tidigare nämnda Hegethorn). Livestatsen hittar du nu här.

Kategorier: Damer / Uncategorized
Lag: Damer