UME PÅ BESÖK

2022.01.14

Årets första match står för dörren. Enligt spelprogrammet står vi som värd för ett möte med ännu ett Norrlandslag hemma på lördag i Upplands Bilforum UISF Arena på lördag den 15:e januari kl. 14:00 då A3 Basket Umeå står för motståndet.

Det är nu 18 dagar sedan vi spelade match senast – då hemma mot Östersund. En match vi förlorade med sju poäng efter ha haft ledningen med sju poäng med bara 3,5 minuter kvar att spela. En katastrofal avslutning, där Östersunds amerikanskor Mehryn Kraker och Elena Popkey med egna händer ordnade 0-14. Annars en bra match av oss där framför allt Sabrina Haines, Natahlie Lindén och Amanda Tivenius stack ut.

Under speluppehållet har våra dubbellicensierade framtidslöften spelat med Uppsala Baskets damettalag, som i söndags besegrade Alviks utvecklingslag med 23 poäng i Åkeshovshallen. Starka insatser av alla tre, där Kassandra Larsson slutade på 23 poäng, Sabrina Larsson gjorde en dubbel-dubbel med i 12 poäng och 10 steals (!) (dessutom 5 returer och 4 assist) samt Lina Martinelle, som inte var långt ifrån en dubbel-dubbel med 8 poäng och 8 returer. ”Framtidsspelarna” var också i elden i onsdag hos Norrort. Ånyo en seger för vårt damettalag, nu bl.a. med en dubbel-dubbel av Kassandra. Damettalaget ligger nu fyra i serien efter de båda Luleå-lagen och Djurgården Basket. Starkt! Ännu ett lag från Uppsala Baskets plantskola att inspireras av och glädjas åt.

A3 kunde spela sin match förra helgen, då de med en rotation på bara sju spelare bekvämt kunde vinna hos Wetterbygden. Vår förra spelare Tiffany Brown bidrog starkt till segern med 30 poäng. Vi mötte A3 fjärde advent i Umeå. Då var Ellinor Holmberg och Johanna Prytz sjuka och vi kom till spel med bara åtta spelare. Vi förlorade den matchen med 12 poäng, men vann sista perioden med 8 poäng.

  • ”Vi gör det bra i matchen som kan hålla i och hålla ut trots förutsättningarna och ta det till en jämn, spännande avslutning”, tyckte då coach Mady Mahdy efter matchen.

A3:s amerikanska Teniya Page valde att bryta kontraktet i samband med jul/nyårsuppehållet p.g.a. oro för den nya vågen av coronautbrott. Page var A3:s främsta poänggörare med 17,3 poäng i snitt per match. Ersättaren Jada Lewis är redan på plats och är nu spelklar. Lewis, som gör sin första proffssejour den här säsongen direkt efter college, kommer från spel i lettiska topplaget TTT Riga, där hon deltog i tre matcher i den baltiska ligan och två matcher i Euroleague innan hon bröt kontraktet i november. Hon presterade då 14 poäng på de 5 matcherna med en skottprocent på 29% från golvet. Hur väl Lewis kommer att fylla ut Page:s skor återstår att se. Upp till bevis för första gången nu på lördag.

Vi har två spelare som avstått träningar i veckan. Vilka som kan vara med på lördag visar sig först på matchdagens morgon. Det är inget allvarligt och alla spelare är testade negativt för covid-19. Coach Mady menar inför matchen att:

  • ”Det var lite upp och ner i Umeå i vårt senaste möte. Vi tar tillvara på det som var bra och kommer att vara mer konsekventa i vårt spel på lördag.”

Alla är vi förväntansfulla vad vårt nyförvärv Hanna Brych kan komma att bidra med. Storlek, ett kraftfullt inside spel och erfarenhet från de största europeiska arenorna vet vi redan. Belaruskiskan spelade under hösten i turkiska Elaziğ och har tidigare representerat ryska Dynamo Moskva från högsta ligan och Kazanochka Kazan från superligan. Hanna deltog också i det belaruskiska landslag, som i somras spelade bort Sverige från en semifinalplats i EM. Hanna landar i Sverige nästa vecka och vi förväntar oss att hon ska vara spelklar till mötet hos Södertälje 22/1.

Vill du se matchen på plats gäller max 500 personer i hallen och uppvisande av vaccinpass för alla över 18 år. Kom i tid. Du kan alltid se matchen på vår Solidsport-kanal som du hittar här.

GO RED!

Kategorier: Damer / Uncategorized