VINST MOT SÖDERTÄLJE

2021.11.27

Det blev en olidligt spännande lördag eftermiddag i vår hemmaborg när vi kunde knipa vår tredje hemmaseger mot Södertälje BBK. Fysisk bra försvar från båda lagen, där ett effektivt bortalag utnyttjade sina chanser bättre än vad vi gjorde, men där vi skapade fler chanser och därför kunde ta hem matchen.

Gästerna öppnade bäst med en trepoängare direkt efter 10 sekunders spel med en trea av Chanelle Molina och kunde gå fram till en sjupoängsledning efter mindre än tre spelade minuter. Hemmalaget gav aldrig tappt utan kunde spela hem resten av första perioden med 15-7. Vi utökade ledningen i andra perioden och kunde gå till halvtidsvila med en fempoängsledning. En ledning som kändes bra, men långt ifrån säker. Vi startade också stabilt och utökade ledningen till nio poäng efter 3,5 minuter i 3Q. Då hade bortalaget redan satt sig i lagfoulproblem redan under första minuten då de drog på sig tre foul. Efter en timeout fick Södertälje ordning på spelet och spelade hem resterande minuterna med 2-13, innan Quy Nguyen kunde jämna till siffrorna då hon blev foulad i ett trepoängsförsök med tre sekunder kvar av perioden.

Allt skulle kokas ner i matchens sista skälvande sekunder. Gästerna satt i ledningen med tre poäng, när två minuter återstod av ordinarie speltid. Därefter två viktiga straffkastpoäng av Natahalie Lindén och en steal av Ellinor Holmberg i efterföljande Södertäljeanfall, som resulterade i att hon kunde gå fram ”coast-to-coast” och avsluta med en enkel lay-up. Ledning för hemmalaget med en poäng. När bara en halv minut återstod kunde Ellinor återigen läsa en dålig passning och blev foulad i samband med sin steal. Södertälje hade redan fem lagfoul och Ellinor fick gå till välgörenhetslinjen. Hon hade nerverna på plats och satte två poäng. Det tvingade bortalaget att ta den sista timeouten för att lägga upp ett trepoängsspel. Ett stressat trepoängsförsök misslyckades och Södertälje foulade när de försökte ta returen. Nu var det Amanda Tivenius tur att gå till straffkastlinjen. Det blev lite nervigt i publiken eftersom Amanda missat de närmast föregående fyra straffkastförsöken, men den gången lyckades hon med ett av försöken och Uppsala satt i en tryggare fyrapoängsledning med bara 18 sekunder kvar av matchen. Mycket kan hända på 18 sekunder, men om inte Södertälje lyckades med en avslutande trea, samtidigt som man blev foulad i skottförsöket skulle laget vara tvunget att ta hem ytterligare ett anfall. Nu lyckades Ellen Åström med trepoängsförsöket, men ingen foul, så laget var tvunget att foula direkt i vårt uppspel för att få en ny chans. Den här gången var det Johanna Prytz som stängde matchen med två säkra straffkast. Slut och på ”scoreboarden” stod i vitt på blått att Uppsala spelat hem säsongens tredje seger med 67-64.

Trots enskilda prestationer var det en laginsats som gjorde att vi vann idag. Coach Mady Mahdy var både nöjd och lättad efter matchen och konstaterade:

  • ”Det här behövde vi, men det blev onödigt spännande.”

Vi kunde konstatera att vi delvis lyckades med att begränsa Södertäljes trepoängsskytte. De fick sju färre försök från trepoängslandet än tidigare under säsongen, men lyckades få i lika många poäng som tidigare på treorna (21). Speciellt glädjande för oss var vårt sätt att vårda bollen in dag – bara 10 turnovers. Södertälje slarvade lite mer. Sättet vi utnyttjade det på idag gjorde skillnad. 14 poäng på bortalaget 17 turnovers är bra.

Agenda advokatbyrå, som var dagens matchvärd utsåg Ellinor Holmberg och Ellen Åström som matchens lirare. Vi kan gott tänka oss att Ellinors ledarskap och det sätt hon klev fram på som en förebild i matchens slutskede gjorde intryck på Agenda, som ju är huvudsponsor till, Uppsala Baskets Ledarskapsakademi.

Ett speciellt tack vill vi rikta till dagen lag, F12 Sunnersta, som introducerade våra spelare och var en viktig del i vår hejaklack. Kul var också att möta så många av våra tidigare spelare på plats.

Matchen slutade 67-64 efter periodsiffrorna 17-16, 21-17, 10-15 och 19-16.

Poänggörare Uppsala Basket: Amanda Tivenius 17, Ellinor Holmberg 15, Sabrina Haines 13, Crystel Bittar 8, Nathalie Lindén 7, Johanna Prytz 5, och Quy Nguyen 2.

Poänggörare Södertälje BBK: Matilda Claesson 16, Ellen Åström 15, Kristina Arsenic 13, Chanelle Molina 9, Ida Andersson 4, Linnea Rosendal 3 samt Anna Dahl och Edessa Noyan 2 var.

Foto: PEBO-Foto

Kategorier: Damer / Uncategorized