Efter Mark och inför 7Härads

2023.03.14

Det var inte glänsande basket i Kinnahallen i söndags. Vi såg visserligen många inslag av strålande basket, men också en del bortkastade bollar. GEDIGEN skulle vi vilja kalla insatsen för. Uppsala ledde under mer än 90 % av matchen och var i ensam ledning från halva andra perioden. Det var Uppsalas sjätte seger med 20+ poäng den här säsongen.

En gedigen laginsats med Oceana Hamilton i spetsen, med en dubbel-dubbel på 21 poäng och 21 returer och högst effektivitetspoäng. Dubbel-dubbel gjorde också Sandra Hansson med 18 poäng och 11 returer samt Savannah Plentovich med 20 poäng och 12 assists. Vi måste också nämna Alma Larsson, som var riktigt spelsugen när hon kom in på planen för andra gången i matchen när fyra minuter återstod att spela. På de fyra minuterna gjorde Alma 7 poäng. Alma har gjort fler poäng tidigare, men aldrig varit så effektiv i någon av de tidigare matcherna. Även Lina Martinelle gjorde säsongens bästa insats hittills. Lina har också gjort fler poäng tidigare, men nu var hon felfri i skyttet. Dessutom hade Lina den högsta effektivitetspoängen av alla Uppsalaspelare om vi väger den mot speltid.

Vi var överlägsna under korgarna. 58-32 i returkampen och hela 28 offensiva returer, som gav oss 23 andrachansen poäng. Mark kom till spel utan Brooklyn Panell (i snitt 16,5 poäng/match). En försvagning av hemmalaget, som naturligtvis märktes allra helst som de har en relativt tunn trupp utöver den meriterade startfemman.

Matchen slutade 67-88 efter periodsiffrorna 16-18, 16-24, 16-21 och 19-25.

Poänggörare Uppsala Basket: Oceana Hamilton 21 poäng, Savannah Plentovich 20, Sandra Hansson 18, Johanna Prytz 10, Crystel Bittar 8, Alma Larsson 7 och Lina Martinelle 4,

Poänggörare Mark Basket: Lindsey Vanallen 18, Bridget Herlihy 15, Jonna Almqvist 12, Brianna Herlihy 11, Evelyn Ovner 9 och Ester Sjöstrand 2.

Nu är det match redan på onsdag kväll den 15:e mars, då Sjuhärads Basket får visa upp sig för allra första gången i historien i Uppsala och för allra sista gången den här säsongen i SBL. För spelarna och headcoach Inger Key bjuder vi däremot inte på några nyheter, utom då för importen Brea Elmore. Uppkast kl. 19:00.

Sjuhärads hade äran att få starta tillvaron i SBL med att möta oss i Boråshallen. En match som slutade med Uppsalavinst med 20 poäng, där Sandra var poängbäst och Oceana blev för första gången i en radda av gånger vår mest effektiva spelare med 16 poäng och 19 returer. Efter den förlusten har det mesta gått emot Boråslaget, som bara vunnit fyra matcher debutsäsongen i SBL. Den mest meriterande segern kom mot Dolphins, som fick åka hem till Norrköping efter en (förmodligen svidande) 12 poängsförlust. I övrigt har Sjuhärads besegrat lokalkonkurrenten Mark hemma och vunnit båda mötena med Visby Ladies.

Sjuhärads kommer från en tapper insats hos Östersund Basket, där det var jämnt ända till sista perioden skulle avgöras. En match där bortalaget saknade ordinarie kapten Paula Juhlin som vrickat foten i matchen innan hos Alvik Basket. Vi är motiverade och vill självklart vinna alla matcher, även om en förlust inte skulle svida i vårt ekonomiska skinn (se nedan).

Vilket motstånd får vi då möta i kvartsfinalerna? Förutsatt att Uppsala vinner mot Sjuhärads så har vi två scenarier, där utgången av matchen mellan Östersund Basket och Mark avgör vår tabellplacering.

  1. Östersund vinner också. Då är det tre lag på samma poäng. Inbördes möten avgör och då har Norrköping 3 vinster och 1 förlust, Östersund 2-2 och Uppsala 1-3. Alltså Norrköping trea, Östersund fyra och Uppsala femma.
  2. Förlorar Östersund, vilket inte är helt omöjligt med tanke på Marks starka vilja och motivation att undvika Luleå så behåller vi fjärdeplatsen i ligan.

Alltså vinner vi blir det Östersund i kvartsfinal. Frågan är vem som får den avgörande hemmafördelen vid likaläge efter två möten.

Om Uppsala förlorar mor Sjuhärads blandar sig också Alvik med i leken. Då har vi tre scenarier.

  1. Om också Östersund förlorar, medan Alvik vinner blir vi tre lag igen på samma poäng. Alla tre lagen har 2 vinster och 2 förluster i de inbördes mötena. Då avgör poängskillnaden i inbördes möten. Det kan inte bli jämnare, men Alvik har +1, Uppsala +/- 0 och Östersund -1. Alltså Alvik fyra, Uppsala femma och Östersund sexa.
  2. Vinner både Östersund och Alvik, blir Östersund, som har inbördes fördel gentemot Norrköping, trea och det står mellan Uppsala och Alvik om femteplatsen. Här har Alvik bättre poängskillnad och tar i så fall femteplatsen.
  3. Förlorar Alvik mot Visby Ladies så står det återigen mellan oss och Östersund. Vinner Östersund så är Östersund fyra och vi femma. Förlorar Östersund så är fjärdeplatsen vår.

Kontentan blir att om vi vinner i morgon blir vi fyra eller femma och möter Östersund i kvartsfinalserien. Förlorar vi kan vi bli allt mellan fyra till sexa. Blir vi fyra eller sexa får vi också möta Östersund, blir vi femma får vi möta Alvik i kvartsfinalserierna.

Sportsligt är det inget scenario som avskräcker. Ser man krasst på de så vore en resa till Stockholms västra förorter att föredra framför 50-milaresan till Östersund, men det är inget vi råder över. Det troliga är att vi ändå får anträda rean till jämtarnas rike.

Nu spelar vi om det. GO RED!

Foto: Peter Bohlin/PEBO-Foto

Kategorier: Damer / Uncategorized